🧐 Знаете ли, че…

22.08.2019

знаете ли,че

…след като видите 👀 светкавица и гръмотевицата закъснее с 3 секунди 🕙 , то мълнията е паднала на приблизително 1 километър разстояние. В случай на едновременно просветване и гръм значи, че мълнията е паднала съвсем наблизо.🌩

… опитът на Франклин, проведен на 1 октомври 1752 година с цел да демонстрира наелектризиране на облаците, бива проведен с материал, удобно разположен на земята. Той остава за поколенията под името🪁 „експеримент на хвърчилото”🪁. От този момент нататък приспособлението е с абсолютно сигурна употреба и през 1753 година първите гръмоотводи са монтирани на върха на две обществени сгради във Филаделфия.

…метеоролозите класифицират мълниите по траекторията на техния път. Мълнията „облак–земя“ се явява най-опасна, тъй като може да порази хора и животни, както и да разруши обекти.

…учените предупреждават, че ако глобалното затопляне продължи до 2100 година, ударите от мълния ще зачестят с 50 процента.

… не удрят мълнии на Северния и Южния полюс, включително Антарктида и някои региони на открития океан.

… в мълнията се развива температура около 30 000 °C и протича електрически ток с големина до 300 kA (триста хиляди Ампера) при положителните мълнии.

…една светкавица пренася достатъчно енергия, че да препече над 160 000 филии хляб наведнъж. 🍞🥪

на ден падат около 8 млн. мълнии по света.

…над езерото Маракайбо във Венецуела от 140 до 160 нощи годишно по 10 часа продължават гръмотевични бури, които нанасят по над 1,2 млн. светкавици годишно.

…мълниите удрят мъжете 🤷‍♂️пет пъти по-често от жените.

…по кожата на оцелелите от светкавичен удар се появяват странни линии, които се наричат „фигури Лихтенберг“.

 …през 1998 година по време на мач всички 11 членове на един футболен отбор в Африка са убити от мълния, докато играчите на другия отбор остават невредими.

…през 1938 година в американския щат Юта само една светкавица убива 835 овце.

…около 24 000 човека годишно губят живота си по света вследствие на удар от мълния.